mandag 10. juni 2013

Ikke tro på alt media sier...

Det er mange som har fått med seg helgens artikkel som fraråder gravide å spise oppdrettslaks som følge av opphopning av miljøgifter i fisken. Hvor mye hold er det egentlig i denne artikkelen?

NIFES, Nasjonalt institutt for sjømat og ernæringsforskning har i dag gått ut med artikkelen "Gravide bør spise mer sjømat". Her viser de blant annet til forskning som viser at det er mindre miljøgifter (her: dioksin og dioksinlignende PCB) i oppdrettslaks enn i makrell og sild.

Du bør alltid følge myndighetenes råd. Men Mattilsynet (offentlig myndighet) fraråder ikke gravide mot å spise oppdrettslaks.

Det er slik at dyr på toppen av næringskjeden får opphopninger menneskets avfall i kjøttet. Mye av det vi slipper ut av miljøgifter havner i havet. Der tas det opp av små plante- og dyreplankton. Dette spises av småfisk, som spises av større fisk, som spises av hval/isbjørn/mennesker. Vi får det som kalles en akkumulering (oppsamling) av miljøgifter, i dyrene på toppen av kjeden. På Mattilsynet nettsider frarådes det blant annet mot å spise sel, villørret over ett kilo, villkveite over tre kilo, større ferskvannsfisk av diverse typer, eksotisk fisk som hai, skate og fersk tunfisk. Det står ikke noe om at man ikke skal spise oppdrettslaks. Til gjengjeld frarådes man å drikke/spise andre matvarer som upasteurisert melk, muggost og spekemat.
 
Jeg er ingen lege eller forsker. Men jeg stoler på det Mattilsynet og NIFES anbefaler. Det er tross alt de som sitter på kompetansen på området. Det er de som har forskere og professorer innen feltet, og  Staten betaler de for å forske på akkurat disse fagfeltene for å være sikkert på at maten vi produserer og spiser skal være trygg og sunn.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar